ESPAI ALLIBERAT PER LA CULTURA

viernes, junio 16, 2006

S'acaba d'obrir el nou Espai Alliberat per la CulturaAquest vespre a les 21,00 h s'ha obert el nou Espai Alliberat per la Cultura, a l'antiga sala de festes Bahía del carrer Olzinelles, 31 al barri de Sants. Entre música i vedets s'ha fet l'obertura festiva de la porta de l'espai. Ara mateix unes 400 persones ja estan fent-se seu l'espai i preparats per veure l'estrena en paral·lel als cinemes de la pel·lícula El taxista ful, amb la presència dels actors i el concert posterior amb La Troba Kung Fú (amb membres de jarabe de palo, Dusminguet i Amparanoia), Jalea Real, Pirats Sound Sistema i dj's i vj's. El programa del cap de setmana inclou actuacions de Pau Riba, Enric Casasses i un llarg etcètera. De moment no hi ha hagut cap mena de problema amb la policia.

QUAN LA CULTURA NO PAGA PEATGE / 2n ACTE
La nau espacial de la cultura lliure aterra a Sants

L’antiga sala de festes Bahía, amb una història que es remunta als anys cinquanta i que havia acollit cantants i artistes del sabor de la Mari Sempere o el Moncho, s’ha convertit avui, després d’estar 10 anys tancada, en el nou Espai Alliberat per la Cultura. Avui divendres 16 de juny a les 21,00 h una troupe guiada per una xaranga i les vedets de la cultura lliure, ha obert al c. Olzinelles, 31, del barri de Sants, el 2n Acte de l’Espai Alliberat per la Cultura. Aquest serà un espai que ens regalem i regalem a la ciutat contra la cultura enllaunada per les fronteres mercantils, per una cultura lliure que desborda els límits de les grans productores i gestores culturals. Ara mateix ja es comença a posar en marxa una programació que de moment durarà tot el cap de setmana.

La programació per als pròxims dos dies compta amb la presència, entre d'altres, del cantant Pau Riba, un recital de poesia amb Enric Casassas i Accidents Polipoètics, de l'estrena en paral•lel amb els cinemes de la pel•lícula El Taxista Ful (premiada en diversos festivals internacionals), teatre a càrrec de Conservas i Las Reinas, concerts amb La Troba Kung Fú (amb membres de Jarabe de Palo, Amparanoia i Dusminguet) i cabaret, tallers i una gran quantitat de coses més que es revelaran una vegada alliberat el nou espai. Tot i que en aquesta ocasió no es compta amb la seva presència, l'Espai Alliberat segueix comptant amb el suport de membres del món de la cultura com Lluís Llach, Manu Chao i Ojos de Brujo.

Després d'un primer acte al teatre Arnau, on preteníem dur a terme una programació de 5 dies que fou interrompuda bruscament per les autoritats municipals, l'Espai Alliberat va fer un entreacte a l'espai públic davant de l'emblemàtic Molino del Paral•lel. Allà, sota el lema "l'Espai Alliberat per la Cultura no es desallotja no s'atura" ja s'anunciava que aviat començaria el Segon Acte d'aquest viatge per la cultura lliure. I demà a les 20,00 h de la tarda ho complim.

El nombre imparablement creixent de tècnics de l'espectacle, vedets, escalfabutaques, professionals de la cultura, precaris de les arts i claca entesa continuem tenint motius per trencar amb la cultura mercantilitzada, per denunciar les faraòniques institucions culturals que elititzen la nostra ciutat, per lluitar contra la precarietat laboral en què viuen la majoria de treballadors del sector de la cultura i per fer una crítica frontal a l'SGAE com a símbol del control de la lliure circulació del coneixement.

Sants és la pròxima parada perquè és un barri amb una història de petits espais culturals autònoms vinculats a la cultura popular obrera, molts d'ells desapareguts. Perquè és un barri actualment sotmès a la pressió urbanística amb plans per continuar "esponjant-lo" al marge del seu teixit social. Sants és la pròxima parada perquè és tot un símbol de la cultura feta des de la base a Barcelona.

PS: Si vols veure més fotos, clica també el link 2n Acte a la columna dreta.